zaterdag, april 28, 2007

UItverkoop in Nederland, de kolonie van Europa.

Buitengewoon spannend, wat zal het worden? Wordt het Barclay of wordt het, het consortium Fortis RBS die ABN AMRO gaan inlijven en eventueel ontmantelen? De kranten staan er vol van. Waar klaarblijkelijk niemand zich zorgen over maakt, is dat er weer een volgend Nederlands bedrijf in buitenlandse handen belandt. KLM is met applaus uitgezwaaid, AKZO is blij zich op verf te kunnen concentreren nu de medicijnen verkocht zijn, aan Stork wordt al hard getrokken, Shell is stilzijgend de Noordzee overgevaren en het is wachten op de volgende.

Is allemaal toch niet erg zou je zeggen. Wij horen inmiddels bij Europa en dat soort zaken moet je Europees bekijken. Dat zal allemaal best wel zo zijn maar gelijdelijk aan wordt het centrum van bestuur verplaatst naar andere landen. De top van Fortis is zeer Belgisch en je kunt er de klok op gelijk zetten dat gelijdelijk aan de lagen er onder uit de eigen gelederen gevuld gaan worden. Dat zal ook zo gaan met Shell, KLM en de anderen. En indien ABN AMRO wordt overgenomen door Barclays zullen vergelijkbare processen zich afspelen. Het Nederlands aanstormend talent zal de 2e viool gaan spelen en er valt een belangrijk bron van managementontwikkeling en netwerk ontwikkeling aan weg. Hoe ver dit zal gaan strekken is moeilijk te zeggen, maar de innovatieve initiatieven vinden doorgaans dicht bij het centrum van de macht plaats en zullen dus ook verwijnen uit Nederland. Zou een Ahold gered zijn geworden indien ABN AMRO Engels was geweest of Amerikaans? Immers, het waren de buitenlandse bankiers die de stekker er uit wilde trekken en het Nederlandse netwerk die de macht in handen hadden hebben het er door getrokken.

Kortom leuk die Europese gedachten, maar de impact op Nederland zal groter zijn dan in eerste instantie lijkt en Nederland loopt zo het risico een kolonie van Europa te worden, die slechts de koffie mag serveren waar de andere de sigaren roken.

Wie is de volgende die in de uitverkoop gaat? Philips?

Labels: , , ,