dinsdag, december 15, 2009

Valt er nog iets te vernieuwen aan bo...

Valt er nog iets te vernieuwen aan boekhouden?

Online boekhoudpakketten is veel oude wijn in nieuwe zakken. Dezelfde functionaliteit in de software, te gebruiken via het internet. Dit biedt met name voordelen in het prijsmodel en het locatie onafhankelijke gebruik. Helemaal niet verkeerd, maar er is meer mogelijk! Yuki heeft de volgende generatie nu gebracht. Een kort overzicht.

De ontwikkelingen:

1e generatie boekhouden: Enkel boekhouden, een boekhouding op kasbasis werd al gedaan tot en met de middeleeuwen.

2e generatie boekhouden: Dubbel boekhouden bedacht door de wiskundige monnik Luca Pacioli (nb een Italiaan) rond 1500

3e generatie boekhouden: In service Geautomatiseerd boekhouden Mainframe(ponskaart) (1960)

4e generatie boekhouden: DOS en Windows: Computer zorgt ook voor de tegenboeking.Betalen voor Licentie. (1985)

5e generatie boekhouden: Online boekhouden: Ondernemer boekhoud via
internet en accountant kijkt en helpt mee. Betaling voor gebruik
software(2000)

6e generatie boekhouden: Document als uitgangspunt en samenwerken via
internet: yuki boekhouden is geboren. Betalen  per transactie. (2009).

In de afgelopen 25 jaar heb ik geprobeerd altijd kritisch te kijken naar de geautomatiseerde ondersteuning van de boekhouding. Hier balanceer je dan tussen behoud van wezenlijke fundamenten van boekhoudprincipes en het vernieuwen van historisch zo gegroeide handelingen die voort zijn gekomen uit het handmatig doorschrijven van de boekhouding. Tegelijkertijd moet je ook anticiperen op de gevolgen van het digitaal automatisch genereren van transacties. Zoals bijvoorbeeld afschrijvingen, valutacorrecties, betalingsverschillen, rekening courant, kruisposten, etc.

De ontwikkeling van een boekhoudpakket duurt ongeveer 3 jaar. Tel daar nog eens 3 jaar bij op om een redelijke klantenkring op te bouwen en een boekhoudpakket is pas na 6 jaar volwassen. In deze cyclus verandert ook de onderliggende technology doorgaans. Denk aan DOS, WINDOWS, WEB en Databases. Neem daar bij dat de gebruiker niet op grote veranderingen zit te wachten als het eindelijk allemaal goed werkt en het is duidelijk dat vernieuwing in boekhoudpakketten niet voor de hand ligt. En zeker geen fundamentele wijzigingen.

Yuki heeft geautomatiseerd boekhouden desondanks toch naar de volgende generatie gebracht. Dit was mogelijk omdat er een bak ervaring kon worden ingezet, alle technologische componenten volwassen zijn, er belangrijke veranderingen binnen de regelgeving zijn voor accountants en er voldoende budget beschikbaar is gemaakt. De innovaties op een rijtje:

  1. Het digitale document is het startpunt waaruit de journaalpost wordt gegenereerd. Traditioneel wordt de journaalpost eerst gemaakt (weliswaar uit document van papier, maar digitaal start men met de journaalpost) en daar eventueel een gescanned document optioneel aan gekoppeld. Binnen yuki is er per definitie altijd een document dat de bron van elke transactie vormt. zijn opgebouwd
  2. De journaalpost of boeking wordt automatisch gegenereerd uit het herkende document. Dit gebeurt niet alleen op basis van de herkenningsregels binnen de administratie van de klant, maar ook op basis van de regels die uit andere administraties centraal zijn opgebouwd in CROBR (Community Repository Of Business Rules).
  3. Het adresboek wordt automatisch opgebouwd uit de documenten die worden herkend en verrijkt uit de Kamer van Koophandel.
  4. Uniek gedifferentieerde keten van samenwerking. Dit betekent dat ieder zijn bijdrage levert aan het zo snel en goed mogelijk uptodate maken van de administratie. Klanten leren anoniem van elkaar. De klant scant en levert de documenten aan, yuki IDRP (intelligent Document Recognition and Processing) journaliseert, yuki BackOffice Controleert en corrigeert, Accountant interpreteert, rapporteert en adviseert. Alle partijen putten uit dezelfde bron met brondocument en hebben ieder hun gespecialiseerde portal met gereedschappen en functies.
  5. Web toegang afgestemd op gebruiker. Eindgebruiker wordt niet lastig gevallen met boekhoudpakket maar heeft met name bedrijfsinformatie. De accountant heeft controle tools en correctie mogelijkheden, en yuki heeft slimme geautomatiseerde middelen voor het boeken.
  6. De yuki Financiele Krant. De gebruiker kan zich abonneren op zijn eigen financiele krant met een samenvatting van zijn financien.


Kortom Internet is echt vernieuwend ingezet bij yuki boekhouden. Niet alleen is het document als uitgangspunt gekozen. Dit document wordt in Cloud Accounting slim verwerkt door inzet van de kracht van de community zonder de privacy van de individu te schaden en mensen elkaar te laten herkennen waar ze samen moeten werken.

2 Comments:

At 17 maart 2010 om 14:27:00 CET, Anonymous Ton said...

Goed verhaal. Zit in een project met als uitgangspunt een digitaal huishoudboekje. De slag naar een meer persoonlijk dashboard is daarbij een belangrijke next step. Zal je op de hoogte houden.

 
At 27 maart 2010 om 19:53:00 CET, Anonymous Bert Metsemakers said...

Geachte heer Van Nieuwland,

Uw artikel in het ondernemerstijdschrift De Zaak met betrekking tot YUKI heb ik met belangstelling gelezen. Vooral voor zzp-ers is dit interessant. Zoudt u eventueel bereid zijn voor een aantal zzpers en ondernemers er iets meer over willen vertellen? Bv. in Den Haag.
Uw reactie zie ik met belangstelling tegemoet.

Met vriende;ijke groet,

Bert Metsemakers

 

Een reactie posten

<< Home